Είστε εδώ

Όταν τα συναισθήματα παχαίνουν…

Ο όρος υπερφαγία αναφέρεται στην υπερβολική πρόσληψη τροφής και αποτελεί, συνήθως, σύμπτωμα μιας βαθύτερης συναισθηματικής αναστάτωσης. Έρευνες δείχνουν, ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που καταφεύγουν στο φαγητό για συναισθηματικούς λόγους, νιώθουν συχνά σύγχυση ως προς το κυρίαρχο συναίσθημα που βιώνουν μη αναγνωρίζοντας τι είναι αυτό που πραγματικά αισθάνονται εκείνη τη στιγμή και πόσο τους επηρεάζει. Για να μπορέσει να διαφύγει κανείς από τη συναισθηματική υπερφαγία και να διατηρήσει το επιθυμητό βάρος, πρέπει να μπορέσει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το φαγητό. Αυτό επιτυγχάνεται κατανοώντας αρχικά, ποια είναι τα συναισθήματα που τον οδηγούν ξανά και ξανά στη υπερκατανάλωση του φαγητού, και εν συνεχεία βρίσκοντας τη δύναμη να αντιμετωπίσει αυτά τα συναισθήματα με πιο υγιείς και εναλλακτικούς τρόπους εκτόνωσης.                        

Βήματα Αντιμετώπισης :

  • Τις στιγμές που νιώθετε να έχετε έντονα την ανάγκη να καταφύγετε στο φαγητό αφιερώστε λίγα δευτερόλεπτα για να ρωτήσετε τον εαυτό σας αν πραγματικά πεινάτε ή αν η ανάγκη σας  για φαγητό οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες.
  • Κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου μπορείτε να καταγράφετε τις ώρες που τρώτε, τις ποσότητες που καταναλώνετε και το κυρίαρχο συναίσθημα εκείνης της στιγμής.
  • Προσπαθήστε να τηρείτε τουλάχιστον 5 μικρά γεύματα μέσα στη μέρα.
  • Μην αποθηκεύετε στο σπίτι τροφές πλούσιες σε λιπαρά και θερμίδες που να είναι εύκολο να καταναλωθούν γρήγορα.
  • Εναλλακτικά να έχετε πάντα μαζί σας ή στο σπίτι κάποια πιο υγιεινά σνακ.
  • Φτιάξτε ένα κατάλογο με εναλλακτικές δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να καταφύγετε εκείνες τις στιγμές όπου η ανάγκη για κατανάλωση τροφής φαίνεται επιτακτική.
  • Δείξτε υπομονή! Χρειαζόμαστε χρόνο για να αλλάξουμε μια συνήθεια που κυριαρχούσε έντονα στη ζωή μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Αν δυσκολεύεστε να σπάσετε το φαύλο κύκλο της υπερκατανάλωσης,  βρείτε τη δύναμη και μιλήστε σε κάποιον ειδικό για τα συναισθήματα σας και τη σχέση σας με το φαγητό. Μέσω της στήριξης, της ενδυνάμωσης και της καθοδήγησης που μπορεί να σας προσφέρει ένα θεραπευτικό πλαίσιο θα μπορέσετε να εξετάσετε και να αναλύσετε τις συνήθειες και τους λόγους που μέχρι τώρα σας ωθούσαν στην υπερκατανάλωση τροφής.