Το «κόλλημα» της ζυγαριάς είναι μια από τις πιο εκνευριστικές καταστάσεις που μπορεί να σου συμβεί. Έχεις αλλάξει τον τρόπο που τρως, αντιστάθηκες στο προφιτερόλ που σου πρόσφεραν, πέταξες από το ψυγείο και τα ντουλάπια όλα τα ανθυγιεινά και παχυντικά τρόφιμα, παίρνεις ταπεράκι στη δουλειά και παρόλα αυτά ο δείκτης της ζυγαριάς δε λέει να κατεβεί. Εσύ δε θα την πέταγες από το παράθυρο; Για να δούμε ποιοι είναι οι λόγοι που το βάρος μπορεί να παραμένει σταθερό παρόλες τις προσπάθειες:
- Αν έχετε χάσει πολλά κιλά και κάποια στιγμή το βάρος σας σταθεροποιηθεί για αρκετό καιρό , μην ανησυχήσετε είναι φυσιολογικό. Συνεχίστε την προσπάθεια σας και αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα.
- Kατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγιεινών τροφών. Το ότι κάποιες τροφές είναι πιο θρεπτικές ή με λιγότερες θερμίδες από κάποιες άλλες (π.χ. ξηροί καρποί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, παγωτά light) αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε , όση ποσότητα θέλουμε. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις ποσότητες που καταναλώνουμε.
- Μήπως πίνετε τις θερμίδες σας; Σημασία δεν έχει μόνο τι τρώτε αλλά και τι πίνετε. Για να αδυνατίσετε μειώστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών, φρουτοποτών και ροφημάτων που μπορεί να περιέχουν ζάχαρη, σιρόπια ή και κρέμα γάλακτος.
- Τσιμπολογήματα. Κάποιες φορές μπορεί να αυξάνετε την ενεργειακή σας πρόσληψη χωρίς να το καταλαβαίνετε μέσω των τσιμπολογημάτων. Για να έχετε πλήρη εικόνα της διατροφής σας , καλό θα ήταν να κρατάτε διατροφικό ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε τις τροφές που καταναλώνετε. Το διατροφικό ημερολόγιο είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις διατροφικές σας ατασθαλίες.
- Προσοχή στη γυμναστική. Η γυμναστική βοηθάει στην απώλεια βάρους αρκεί να μην θεωρείτε ότι από τη στιγμή που γυμνάζεστε μπορείτε να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής.
- Ανεπαρκής Ύπνος. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι αν κοιμάσαι λιγότερο από 7 ώρες (τη νύχτα) τότε αυτό οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή των ορμονών της πείνας. Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς και να έχετε κάθε μέρα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου.
- Ελέγξτε τις ορμόνες σας. Αν τα κάνετε όλα σωστά και το αποτέλεσμα συνεχίζει να είναι απογοητευτικό τότε καλό θα ήταν να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας. Ένας θυρεοειδής αδένας που δυσλειτουργεί πιθανόν να μπλοκάρει την προσπάθεια σας.
Της Αστερίας Σταματάκη
Μsc στην Κλινική διατροφή
διαιτολόγος - διατροφολόγος