Η πείνα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που οδηγεί τόσο στην υπερκατανάλωση φαγητού όσο και στην επιλογή κακής ποιότητας τροφής. Για να ελέγξετε την πείνα σας κάντε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας και προσθέστε άπαχη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες στα γεύματα. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που όταν τις καταναλώνουμε χορταίνουμε και συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους. Διαβάστε για 5 τροφές που «κόβουν» την πείνα:
Κουκουναρόσποροι. Οι σπόροι του κουκουναριού περιέχουν το πινολενικό οξύ (ω-6 λιπαρό οξύ) το οποίο συμβάλλει στην αυξημένη παραγωγή των ορμονών του κορεσμού. Το συγκεκριμένο λιπαρό οξύ βοηθάει στην απελευθέρωση της χολοκυστοκινίνης , μιας ορμόνης που δρα σαν παράγοντας κορεσμού, ρυθμίζοντας την κένωση του στομάχου και το αίσθημα του κορεσμού .
Προσθέστε τους κουκουναρόσπορους στις σαλάτες, στα ζυμαρικά, στις σάλτσες, στο γιαούρτι, στις φρουτοσαλάτες.
Βρώμη. Η βρώμη είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες που επιφέρουν γρηγορότερα τον κορεσμό . Όταν οι διαλυτές φυτικές ίνες έρχονται σε επαφή με τα υγρά του στομάχου διογκώνονται. Ο μεγάλος τους όγκος είναι υπεύθυνος για το επερχόμενο αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη τροφής και ενέργειας.
Μπορείτε να εντάξετε τη βρώμη στο πρωινό σας καθώς και να αντικαταστήσετε στις συνταγές σας το κοινό αλεύρι από αλεύρι βρώμης.
Μήλα. Τα μήλα είναι ιδανικά ως μικρο-γεύμα. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες που μας κάνουν και αισθανόμαστε χορτάτοι. Επίσης, τα μήλα περιέχουν την πηκτίνη η οποία βοηθάει στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και έτσι μειώνεται η πείνα.
Καταναλώστε μήλα με τη φλούδα μόνο αν είναι βιολογικής καλλιέργειας και αφού τα πλύνετε πολύ καλά. Επιλέξτε κόκκινα μήλα καθώς είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικά.
Λιναρόσπορος. Τα μικρά γυαλιστερά σποράκια είναι πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες που επιφέρουν γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού. Το ¼ φλιτζανιού λιναρόσπορου περιέχει 8 γραμμάρια διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών.
Τον λιναρόσπορο μπορείτε να προσθέσετε αυτούσιο ή θρυμματισμένο στις σαλάτες σας , στο γιαούρτι ή στα δημητριακά σας.
Ξηρά Δαμάσκηνα. Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων λειτουργεί ως καταστολέας της πείνας. Οι φυτικές ίνες και η σορβιτόλη των δαμάσκηνων σταθεροποιεί τη γλυκόζη στο αίμα και μειώνει το αίσθημα της πείνας ενώ ταυτόχρονα καλύπτει και την επιθυμία για γλυκιά γεύση.
Aντικαταστήστε με δαμάσκηνα τη μια από τις 2-3 μερίδες φρούτου που πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως. Μια μερίδα φρούτου είναι 3 ξηρά δαμάσκηνα.
Της Αστερίας Σταματάκη
Μsc στην Κλινική διατροφή
διαιτολόγος - διατροφολόγος